• Microsoft en kernfusiebedrijf Helion kondigden woensdag een unieke samenwerking aan.
  • Met de overeenkomst wil de softwaregigant het eerste bedrijf worden dat vanaf 2028 exclusief door kernfusie opgewekte energie inkoopt.
  • Kernfusie is in theorie een schone energiebron, maar het is nog niet gelukt om met proefopstellingen systematisch méér energie uit het proces te halen dan erin wordt gestopt.
  • Lees ook: Capaciteit van windmolens op land voldoet met 2 jaar vertraging aan doel van 6.000 megawatt

Microsoft en energiestartup Helion werken samen om door kernfusie opgewekte energie veel sneller commercieel beschikbaar te maken.

De twee partijen kondigden woensdag een unieke overeenkomst aan. Daarin wordt een plan geschetst waarbij Helion tegen 2028 minstens 50 megawatt energie levert aan Microsoft. De overeenkomst lijkt de allereerste te zijn waarbij een bedrijf zich ertoe verbindt om met kernfusie opgewekte elektriciteit te kopen voor commercieel gebruik.

Microsoft dekt zich wel in, want de overeenkomst bevat een clausule waarin staat dat Helion ongespecificeerde boetes moet betalen als het er niet in slaagt de gespecificeerde hoeveelheid energie te leveren aan sommige faciliteiten van Microsoft in Washington, zo meldt zakenkrant The Wall Street Journal.

“Er is nog veel werk te doen, maar we hebben vertrouwen dat we de eerste kernfusiecentrale ter wereld kunnen bouwen”, zegt CEO David Kirtley van Helion in een verklaring.

Volgens topbestuurder Brad Smith van Microsoft is de inspanning bedoeld om "de markt vooruit te helpen en een nieuwe, efficiënte methode te ontwikkelen om sneller meer schone energie aan het net te leveren. We denken dat kernfusie een belangrijke technologie kan zijn om de wereld te helpen bij de overgang naar schone energie", aldus Smith.

Bij kernfusie smelten atomen samen, waarbij veel energie bij vrijkomt. Dit proces vindt plaats in de zon, maar blijkt op aarde lastig na te bootsen.

Als het proces van kernfusie op een efficiënte manier kan worden uitgevoerd, zou dat een enorm voordeel zijn voor het aanpakken van klimaatproblemen, omdat bij kernfusie geen broeikasgassen vrijkomen en er geen nucleair afval achterblijft.

Het probleem is echter dat er bij proefopstellingen om een fusieproces tot stand te brengen tot nog toe méér energie moet worden verbruikt dan er wordt geleverd. Daarmee is kernfusie momenteel zeker niet commercieel rendabel.

Een infographic die uitlegt hoe Helions fusietechnologie werkt
Een infographic die uitlegt hoe Helions fusietechnologie werkt
Helion

In december 2022 bracht het Amerikaanse Ministerie van Energie de resultaten naar buiten van een nieuwe proef, waarbij een kernfusiereactie meer energie opwekte dan verbruikte. Echter, in vijf opeenvolgende proeven zijn de Amerikaanse onderzoekers er niet in geslaagd dit resultaat te repliceren, wat twijfels oproept over de waarde van het eerste resultaat.

Microsoft bracht woensdag zijn jaarlijkse duurzaamheidsrapport uit. In een bijbehorende blogpost vertelt Melanie Nakagawa, chief sustainability officer van het bedrijf, dat investeren in startups als Helion een manier is om "blokkades weg te nemen" op weg naar een toekomst waarin het bedrijf netto geen CO2 uitstoot.

LEES OOK: Netto nul CO2-uitstoot in 2050? Zo groot is de wereldwijde kloof tussen de beloften van landen en de realiteit